fbpx
Close X

Blogi

Finnaturen lintukuvakoulu osa_1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.

Lintujen ja eläinten kuvaaminen on nykyaikainen tapa tyydyttää ihmisen alkukantaista metsästysviettiä. Se on myös harmittomampaa kuin aseella metsästäminen: sama kohde voidaan kuvata tuhansia kertoja, mutta ampua vain kerran! Lintujen kuvaaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa myös ongelmia, erityisesti lintujen pesimäaikaan, jolloin monet lajit ovat hyvin arkoja.

Aikaisemmin luonnollinen kehityskulku meni niin, että lintuharrastajista tuli lintukuvaajia. Nykyään moni alkaa kuvata lintuja ilman minkäänlaista lintuharrastustaustaa. On vain aloitettu mukava harrastus – lintujen kuvaaminen. Etenkin vasta-alkajille suosittelen lintukuvauskursseja, joita pidetään eri puolilla Suomea. Kursseilla tapaa samanhenkistä porukkaa, ja niiltä saa arvokkaita vinkkejä paitsi eri kuvaustekniikoista, myös lintujen käyttäytymisestä. Kun aloittelija pääsee kuvaamaan kokeneemman kuvaajan seurassa, voi välttää monta kuvausuran alkuvaiheen ongelmaa.

Finnaturen valokuvauskurssit.

Tunne kuvauskohteesi

Lintukuvaajan on hyvä tuntea kuvauskohteensa, jotta osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta myös jottei häiritsisi lintuja! Yleensä lintuja ei voi lähestyä, vaan niiden pitää antaa tulla kuvaajan luokse. Usein kuvista näkee, jos kuvaaja on mennyt liian pitkälle ja häirinnyt lintua. Kuvat poispäin lentävistä linnuista eivät mairittele kuvaajaa.

Mitä paremmin lintukuvaaja tuntee kuvauskohteensa, sitä parempia kuvia hän voi odottaa saavansa. Lintukuvaajan on ensiarvoisen tärkeä tietää, mistä kuvauskohde löytyy ja miten se kuvataan häiritsemättä. Lisäksi kuvauksiin kannattaa varata riittävästi aikaa. Lintukuvaajan parhaita ominaisuuksia onkin kärsivällisyys. Kun vielä lisätään ripaus onnea, kuvaaja voikin päästä ottamaan huippuotoksen.

Linnut voivat olla arkoja, erityisesti pesimäaikana, ja niiden käyttäytymisessä on suuria eroja eri lajien ja myös yksilöiden välillä. Myös levähdyspaikoilla ruokailevien lintujen häirintää on vältettävä. Häirinnän minimoimiseksi lintujen kuvaaminen piilokojuista onkin suositeltavaa, sillä kun ihmisen hahmo häviää maisemasta, lintujen luonnollinen käyttäytyminen ei häiriinny. Valtaosa ammattilaisten ottamista lintukuvista otetaan hyville kuvauspaikoille sijoitetuista piilokojuista.

kotkakoju
Finnaturen vuokrattavat kotkakojut Utajärvellä
kotkakojut
Jari Peltomäki kotkakojussa

Finnaturen vuokrattavat piilokojut.

Digitarvikkeen piilokojut. 

Jari Peltomäki

Kirjoittaja jari

Aiemmat julkaisut

4.3.2024

Finnature etsii lintuoppaita

Finnature Oy hakee ulkomaalaisille matkailijaryhmille lintuja tuntevia oppaita. Oppaan tehtävänä on johdattaa ryhmä lintupaikoille turvallisesti, …

Lue lisää

6.2.2024

Lähde Finnaturen kanssa Costa Ricaan valokuvausmatkalle

Finnature järjestää Costa Rican valokuvausmatkan marraskuussa 2024. Kaisa ja Jari kävivät tutustumassa paikkoihin Costa Ricassa …

Lue lisää

27.9.2023

Finnsurvey etsii ympäristöasiantuntijaa

Finnature joutui pohtimaan uutta suuntaa toiminnalle korona-aikana, kun rajat menivät kiinni. Pohdimme hetken mihin osaaminen …

Lue lisää

14.9.2023

Finnaturen Premium -kotkakojut nyt vuokrattavissa

Olemme rakentaneet viime kesän aikana uusia kotkakojuja innolla. Nyt ne ovat lopultakin valmiit ja voimme …

Lue lisää