fbpx
Close X
Lapinpöllö Oulu

Finnature

Finnature – Suomen suurin luontomatkailuyritys

Finnature on lintuihin ja luontoon erikoistunut matkanjärjestäjä, ja vuosien saatossa olemmekin kasvaneet alkuaikojen linturetkitoiminnasta Suomen suurimmaksi luontomatkailuyritykseksi. Tarjoamme huippuluokan lintukuvaus- ja luontokuvausmatkoja Suomessa ja ulkomailla, ja lisäksi järjestämme lintujen kuvauskursseja Suomessa. Yrityksille ja ryhmille tarjoamme myös ohjattuja linturetkiä ja bongauskilpailuja, vaikkapa työhyvinvointipäivänä. Kauttamme Suomen luontoa pääsee kuvaamaan eturivistä – vuokraamme kuvauskojuja Oulun seudulla, ja välitämme kuvauskojupalveluja muuallakin Suomessa. Olemme Kuluttajaviraston rekisteröimä vastuullinen matkanjärjestäjä.

Finnature on perustettu vuonna 1993. Aloitimme toimintamme Liminganlahden maisemissa järjestämällä opastettuja linturetkiä ulkomaalaisille vieraille yhteistyössä WWF:n kanssa. Siitä lähtien olemme osallistuneet Liminganlahden kehittämiseen vahvasti: jatkoimme yhteistyötä WWF:n kanssa vuoteen 2000 asti ja sen lisäksi johdimme alueen kehittämistä Euroopan Unionin Luontomatkailuprojektissa 1996-1998. Vuonna 2012 Liminganlahden luontokeskuksesta tuli osa Metsähallituksen maanlaajuista verkostoa, ja yhä edelleen tarjoamme Liminganlahdella linturetkiä niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin asiakkaille. Voit myös ihailla Finnaturen perustajan Jari Peltomäen kuvia luontokeskuksen upeassa näyttelyssä!

Laadukkaita kuvausmatkoja ja kuvauskursseja jo vuodesta 1998

Toimintamme alkoi linturetkien tarjoamisen muodossa Liminganlahdella vuonna 1993, mutta ei mennyt montaakaan vuotta kun tarjontaamme tulivat myös kuvausmatkat, –kurssit ja –kojut. Finnaturen perustajasta Jari Peltomäestä tuli ammattiluontokuvaaja vuonna 1998, ja siitä lähtien olemme halunneet tarjota ensiluokkaisia kuvausmahdollisuuksia myös asiakkaillemme.

Kaikki kuvausmatkamme niin Suomeen kuin ulkomaillekin on suunnitellut Jari ja Kaisa Peltomäki. Jarin ja Kaisan intohimo kuvaamiseen välittyy tarjoamillamme matkoilla, ja haluammekin aina tarjota parhaat mahdolliset kuvauskohteet, kuvauskojut ja paikat asiakkaillemme. Kaisa ja Jari ovat OM SYSTEM-lähettiläitä.

Lisäksi järjestämme lintukuvauskursseja sekä opastettuja linturetkiä ja bongauskilpailuja Suomessa. Intohimomme luontoon ja lintuihin, yhdistettynä vuosikymmenien kokemukseemme, tarjoaa kaikille asiakkaillemme mahdollisuuden nauttia luonnosta alan ammattilaisten opastuksessa.

Lintuharrastajilta lintuharrastajille

Meillä Finnaturessa kaikki alkoi lintuharrastuksesta ja tarjoamme erilaisia linturetkiä ja -matkoja asiakkaille yhä edelleen! Järjestämme ohjattuja linturetkiä ja bongauskilpailuja ryhmille, ja olemme yhä Liminganlahden suurin linturetkien tarjoaja. Lintuharrastustaustamme näkyy eritoten ulkomaisille asiakkaille, joille suosituin matka on alusta alkaen ollut ikoninen lintuviikko Suomessa yhdistettynä Pohjois-Norjan lintumaisemiin. Tätä tuotetta tarjoamme ulkomaisille matkanjärjestäjille edelleen suurella menestyksellä – Euroopan ja Pohjois-Amerikan suurimmat lintumatkojen järjestävät käyttävätkin Finnaturea matkanjärjestäjänä Suomessa! Olemme toimineet alalla aivan alusta alkaen jo 30 vuotta, ja vuosien saatossa olemme saaneet parhaan tiedon ja taidon lintujen näyttämiseen asiakkaille asiantuntevasti.

 

Finnaturella on huippuoppaat

Opastus vaikuttaa valtavasti matkan onnistumiseen. Olemmekin alusta asti valikoineet oppaamme huolella, sillä haluamme tarjota vain parasta ja taattua laatua. Jokaisella oppaallamme on tietämystä eritoten linnuista, mutta monilla on paljon tietoa myös nisäkkäistä, kasveista tai kuvaamisesta. Tällä hetkellä työllistämme vuosittain yli kymmenen opasta.

Olemme järjestäneet Suomen ensimmäisen Kansainvälisten Lintuoppaiden kurssin vuonna 1997 ja Luonto-oppaan jatkokurssin vuonna 2001. Vuonna 2014 järjestimme uuden Lintu- ja kuvausopas-kurssin. Haluamme olla mukana Suomen kärkikaartissa lintuoppaiden kouluttamisessa.

Luonnon kunnioitus on meille tärkeää

Finnature osallistuu pieniin ja suuriin luonnonsuojelutoimiin vuosittain. Finnature on BirdLife Suomen pitkäaikaisin yritysjäsen, jo vuodesta 1999. Järjestimme BirdLifelle myös lintukursseja ja -matkoja alkutaipaleellamme vuosina 1996-2000. Lintukursseillamme oppi tunnistamaan lintuja ja tuntemaan niiden käyttäytymistä paremmin.

Finnaturen perustaja ja omistaja Jari Peltomäki on kansainvälisesti palkittu ja arvostettu ammattilintu- ja luontokuvaaja. Hän on kirjoittanut lukemattomia artikkeleita ja kirjoja lintujen tunnistamisesta ja kuvaamisesta, levittäen näin luonnon kunnioittamisen sanomaa suurelle yleisölle.

Tärkeintä toiminnassamme kuitenkin on, että toimimme aina luonnon ehdoilla – itse asiassa se on elintärkeää toimintamme jatkuvuudelle! Vuonna 1997 WWF palkitsikin Finnaturen Award of Excellence-palkinnolla, ja saimme Suomen Luonnonsuojeluliiton vuosittaisen ympäristöpalkinnon vuonna 2000. Tämän jälkeen olemme kantaneet omaa korttamme luonnonsuojeluasioissa vuosittaisilla pönttötalkoilla, joissa viemme metsiin pesäpaikkoja pöllöille, sekä rahallisilla lahjoituksilla, mainiten viimeisimpänä erittäin uhanalaisen kiljuhanhen suojelemiseen vuosina 2018 ja 2019 lahjoittamamme summat.

Haluamme toiminnallamme lisätä Suomen luonnon arvostusta. Meistä on tärkeää osoittaa päättäjille, että luonnosta voi nauttia luontomatkailun kautta. Markkinoimme Suomen luontoa myös ulkomailla, ja käymme säännöllisesti messuilla ja erilaisilla kuvafestivaaleilla esittelemässä Suomen luonnon ihmeitä.

 

Finnature nyt ja tulevaisuudessa

Vuodesta 2015 lähtien Finnaturea on luotsannut eteenpäin toimitusjohtaja Kaisa Peltomäki. Hänen avullaan Finnature on mm. vuonna 2018 päässyt Suomen suurimman yritysten sparrausprojektin, Kasvu Openin, finaaliin. Kaisan ja Jarin sinnikkyydellä selvisimme myös vaikeiden koronavuosien läpi menestyksekkäästi. Koronavuosina toimintaamme mukaan tulivat lintuselvitykset, joiden avulla pystymme tälläkin hetkellä tarjoamaan oppaillemme työtä ympäri vuoden, sesonkiluonteisen opastuskauden lisäksi. Näistä lintuselvitystöistä syntyi myös Finnaturen rinnakkaisyritys Finnsurvey Oy, johon lintuselvitystoiminta eriytettiin vuonna 2023.

Visiomme on pysyä Suomen suurimpana luontomatkailuyrityksenä ja voimistaa asemaamme myös ulkomailla. Haluamme ylläpitää matkojemme korkean laadun ja tuottaa iloisia asiakkaita maailmalla tästä eteenpäinkin!