fbpx
Close X

Blogi

Finnaturen lintukuvakoulu osa_2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmiseen. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.

Ruokintapaikat ovat etenkin talvella antoisia lintujen kuvauspaikkoja, ja mitä monipuolisemmin laittaa ruokaa tarjolle, sitä vaihtelevampi lintulajisto paikalle kertyy. Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa metsän reunaan sellaiseen paikkaa, johon lyhyen talvipäivän valo osuu parhaiten – joko myötä- tai vastavalo. Kuvaamisen kannalta ruokintapaikka voi olla myös avoimempi, jolloin siihen voi itse sijoittaa linnuille sopivia istumaoksia. Lämmitettävä, eristetty piilokoju tekee talvikuvaamisesta miellyttävämpää.

Kotipihan ruokintapaikan voi sijoittaa myös siten, että kuvaaminen onnistuu mahdollisimman helposti ja mukavasti. Itse voin kuvata Oulussa kotipihalla talon sisältä ja Villa Finnaturessa piilokojuksi konvertoidulta kuistilta yksinkertaisen ikkunan läpi. Kun pääset kuvaamaan kohtisuoraan ikkunan läpi, niin kuvasta ei huomaa, että kameran ja kuvauskohteen välillä on ollut ikkuna!

Katso kuvia Villa Finnaturesta ja sen kojusta otetuista kuvista.

Ruokintapaikat, jotka sijaitsevat asutuksen lähellä on myös helppo virittää erilaisia keinovaloja, jolloin kuviin saa tunnelmaa hämärinä talvipäivinäkin. Salamalaitteet, studiovalot, ledvalopaneelit ja ihan tavalliset ledvalot toimivat mainiosti. Ledvalosta saa oransseilla kalvoilla tehtyä lämpimämmän sävyistä.

Digitarvikkeelta löytyy monenlaisia valaistukseen liittyviä tarvikkeita.

Muuttoaikoina

suokukko
Suokukot kuvattu Finnaturen rantakojulta Liminganlahdella. Kuva Kaisa Peltomäki.

Lintujen muuttoaikoina tietyt niemenkärjet, harjut, kosteikot ja ulkosaaristo voivat olla erityisen hyviä kuvauspaikkoja. Kärsivällisesti paikallaan odottava taustaansa maastoutuva kuvaaja saattaa päästä ottamaan hienoja lentokuvia esimerkiksi aivan lähietäisyydeltä lentävistä petolinnuista tai näyttävistä muuttolintuparvista.

Kahlaajien syysmuutto alkaa jo kesäkuussa, ja heinäkuu on itse asiassa parhaita kuukausia valokuvata kesäpukuisia arktisia kahlaajia ruokailemassa rannoilla. Tundralta tulleita kahlaajia pääsee usein kuvaamaan ilman piilokojua asettumalla makaamaan rannalle kahlaajien ruokailupaikalle. Matalasta kuvakulmasta kuvattaessa makuualusta, maajalusta ja kulmaetsin ovat erinomaisia apuvälineitä. Kääntyvää näyttöä voi myös kätevästi käyttää matalan kuvakulman kuvaamiseen.

Pesimäaikana

Kirjosieppo pesäpöntöllä. Kuva Jari Peltomäki.

Pesimäaikana linnut häiriintyvät erityisen helposti, ja huolimaton toiminta pesäpaikan läheisyydessä saattaa johtaa pesinnän tuhoutumiseen. Esimerkiksi petolintujen pesäkuvauksiin tarvitaan ely-keskukselta lupa, mutta pihamaalla pesivää, ihmisen läsnäoloon tottunutta poikasiaan ruokkivaa kirjosieppoa voinee kuvata turvallisin mielin.

 Oulun seudulla etenkin Liminganlahti, Hailuoto ja Hietasaari ovat lintukuvaajien suosiossa.

Luontokuvausharrastuksen juuri aloittaneille suosittelen Finnaturen Luontokuvauksen peruskurssia. Meiltä löytyy myös Photoshop ja Lightroom kuvankäsittelyn Pro-kurssi, sekä kotkakuvaus- ja suokukkokursseja.

Katso Finnaturen valokuvauskurssitarjonta täältä.

Oikein hyvää joulua ja kuvauksellista uutta vuotta 2021!

Jari Peltomäki

Kirjoittaja jari

Aiemmat julkaisut

13.5.2021

Suokukkojen kuvaus on nyt kuumimmillaan!

Suokukot ovat aina varma kesän tulon merkki Finnaturen tarjonnassa. Se on viimeinen koju, joka laitetaan …

Lue lisää

9.5.2021

Valokuvauskoju - esittelyvideoita nyt Finnaturen Youtube kanavalla!

Nyt korona-aikaan on ollut liikkeellä paljon kuvaajia, jotka eivät aikaisemmin ole käyneet valokuvauskojuilla. Ihanaa, kun …

Lue lisää

22.12.2020

Finnaturen lintukuvakoulu osa_2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? …

Lue lisää

10.12.2020

Finnaturen lintukuvakoulu osa_1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole …

Lue lisää