fbpx
Close X
Huuhkaja Liminka
PIILOKOJUT

Huuhkaja ja kanahaukka

Metsäruokinnan tähtilajeina huuhkaja ja kanahaukka

Kuvittele pimeä ilta asuntovaunussa, huuhkajan huhuilu kuuluu taustalla. Ruokinnan valot palavat  ja kojussa on mukavan lämmintä. Yhtäkkiä näet Euroopan suurimman pöllön, huuhkajan, lehahtavan äänettömästi aivan kojujen eteen lavalle. Tunnelma tiivistyy. Palavasilmäinen lintu tarkkailee hetken tilannetta, ennen kuin rauhoittuu syömään. Kameran vaimeat äänet ja kuvaajan innostus peittävät alleen kaiken muun.

Metsäruokinta

Metsäruokintamme sijaitsee Limingan Virkkulassa, noin kahden kilometrin päässä Liminganlahden luontokeskukselta ja noin 30 kilometriä Oulusta etelään. Olemme ruokkineet lintuja tällä paikalla jo yli 10 vuotta. Ruokintamme tähtilajit ovat paikalla säännöllisesti vierailevat huuhkaja ja kanahaukka.

Päälajeja odotellessa voit kuvata muita metsän lintuja. Pikkulinnuista paikalla käyvät talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen, punatulkku, keltasirkku, sekä käpytikka ja närhi. Lisäksi paikalla käy silloin tällöin merikotka, pähkinähakki, pähkinänakkeli, orava, metsäkauris ja rusakko.

Huuhkaja vierailee ruokinnalla elokuun puolesta välistä aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Talvella kuvaamme keinovaloissa. Myöhään keväällä ja aikaisin syksyllä on hyvät mahdollisuudet myös luonnonvalossa otettuihin kuviin! Syksyllä ruokinnalle saapuvat myös kesällä syntyneet poikaset, joten paikalla saattaa vierailla useitakin huuhkajia yön aikana. Kanahaukka on yleensä aktiivisimmillaan talvella ja keväällä. Aikaisin syksyllä sen vierailut ovat epäsäännöllisempiä.

Vuokraa huuhkaja- ja kanahaukkakojumme

Kuvaussessio alkaa kaksi tuntia ennen auringonlaskua ja päättyy seuraavana päivänä puolen päivän aikaan. Näin ollen yhden kuvaussession aikana pääsee yrittämään ruokintamme molempia tähtilajeja, sekä huuhkajaa että kanahaukkaa.

330 € / 1 kuvaussessio yhdelle kuvaajalle

550 € / 2 kuvaussessiota (1 henkilölle kaksi sessiota tai 2 hengelle yksi kuvaussessio samassa kojussa)

660 € / 3 kuvaussessiota (1 henkilölle 3 kuvaussessiota tai 3 hengelle yksi kuvaussessio samassa kojussa)

Hinta sisältää kojuvuokran, opastuksen ja syötin, mutta huomioithan, että hinta ei sisällä kuljetusta. Kojuvuokra maksetaan kokonaisuudessaan varattaessa.

Varaa Limingan metsäruokintakojumme verkkokaupastamme tai sähköpostitse osoitteesta info@finnature.fi tai puhelimitse 045-129 4264. Jos varaat kojun verkkokaupasta, sovi silloin kuvauspäivät toimistomme kanssa.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten ja Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n jäsenille -10% alennus normaalihintaisista kojuista ja kursseista. Huuhkajakojulla alennus koskee yhden kuvaajan yhden kuvaussession hintaa.

Huomaa, että piilokojut voit maksaa myös Edenredilläeazybreakilla, ePassilla ja Smartumilla.

Muista myös 10-kojulipun pakettimme!

Tälle kuvauspaikalle kannattaa ehdottomasti tulla tutustumaan! Kuvia kojuista ja niistä otetuista lintukuvista näet enemmän Flickr-galleriassamme.

Viihtyisät kojut, tie hyviin kuviin!

Rakensimme vuonna 2019 metsäruokinnalle mukavat uudet kuvauskojut kahdesta asuntovaunusta. Kojuissa onkin kaikki asuntovaunun mukavuudet – kaasulämmitys, vessa, mukavat kuvaustuolit sekä ennen kaikkea tilaa seistä ja liikkua. Molemmissa kojuissa on myös sängyt makuupusseineen ja tyynyineen eli kojuissa voi yöpyä.

Kojuihin mahtuu yhteensä kerralla seitsemän kuvaajaa. Kameran video- tai kuulapää kiinnitetään kojuissa pultilla kuvauslautaan tai kojuissa oleviin metallilevyihin, ns. ground podeihin. Asuntovaunun suurista ikkunoista voi tarkkailla ympäristöä helposti – vaunuissa onkin todella mukava odotella kuvauskohteita!

Kuvauspaikka sijaitsee pienen pellon reunassa metsän keskellä. Taustametsä on sopivan kaukana kuvauskohteista ja tausta piirtyy kuviin pehmeänä. Laskeva aurinko tuo upean vastavalon  kuvauspaikalle kevättalvella.

Ruokimme huuhkajaa ja kanahaukkaa 1,5 metriä korkealle, luonnollisen näköiseksi koristellulle lavalle. Linnut ovatkin näin kuvaajasta katsoen katseen korkeudella. Paikalla on myös pikkulintujen ruokintapaikka ja olemme asettaneet ruokinnalle kuvauksellisia istumaoksia linnuille.

Olemme asentaneet ruokinnalle riistakamerat, joten tiedämme kuinka säännöllisesti huuhkajat ja kanahaukat käyvät ruokailemassa.

Huuhkaja

Euroopan suurin pöllö, huuhkaja, on komea ja mystinen ilmestys lehahtaessaan lähelle. Tästä uljaasta pöllöstä maksettiin tapporahaa Suomessa aina 1950-luvulle saakka, mutta nykyisin huuhkaja on rauhoitettu ja noussut koko kansan tietoisuuteen Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen myötä.

Finnaturen metsäruokinnalla huuhkaja käy paikalla pääasiassa yöaikaan, mutta saattaa tulla jo heti auringon laskiessa tai vielä aamuhämärässäkin. Ruokintapaikalla on liiketunnistimella toimiva värinähälytin, joka helpottaa yksin kojuissa olevan urakkaa.

Olemme rakentaneet ruokinnalle erityisvalaistuksen, jonka avulla huuhkajaa voi kuvata pimeässä ilman salamaa. Keväällä touko-kesäkuussa ja syksyllä elo-syyskuussa öiden ollessa jo valoisia saattaa huuhkajan voida kuvata luonnonvalossakin.

Huuhkaja alkaa käydä ruokinnalla elokuun puolessa välissä ja jatkaa vierailujaan läpi talven aina kesäkuun puoleenväliin saakka.

Kanahaukka

Myös komea kanahaukka on ristiriitaisia tunteita herättävä laji. Kanahaukkaa on Suomessa perinteisesti vainottu ja se rauhoitettiinkin vasta vuonna 1982 – viimeisenä Suomen petolinnuista. Pitkäaikaisen vainon takia kanahaukat ovat vieläkin arkoja lintuja ja niiden kuvaaminen onnistuu parhaiten piilokojusta.

Kanahaukka käy ruokailemassa metsäruokinnallamme yleensä aikaisin aamulla heti auringonnousun jälkeen tai myöhään iltapäivällä.

Kanahaukan kuvaussesonki on hieman lyhyempi kuin huuhkajalla. Kanahaukka aloittaa yleensä vierailut loka-marraskuussa ja jatkaa käyntejään aina toukokuulle saakka. Huhtikuussa metsäruokinnallamme on päästy kuvaamaan myös kanahaukkojen parittelua! Tarkan tiedon lintujen aktiivisuudesta saa toimistoltamme.

Suositeltavat kameravarusteet metsäruokintakojuihin

Huuhkajaa ja kanahaukkaa kuvattaessa 400-600mm polttovälit ovat suositeltavia. Olemme asetelleet ruokinnalle sopivia istumaoksia, joissa istuvia lintuja voi kuvata eri polttovälin objektiiveilla. Huomioithan, että sekä huuhkaja että kanahaukka ovat erittäin tarkkanäköisiä ja varovaisia lintuja, joten objektiivia ei voi vaihtaa kesken kuvaussession.

Maakotka

Kuvaa maakotkia Suomen upeimmasta kuvauskojusta

Lue lisää

Suokukko

Suokukkokojuistamme kuvaat soidinta ja tunnelmallisia vastavalokuvia mukavasti

Lue lisää

Huuhkaja ja kanahaukka

Metsäkojumme tähtilajit ovat harvoin kuvatut huuhkaja ja kanahaukka

Lue lisää

Kuvausmatkat

Järjestämme upeita kuvausmatkoja ulkomaille - kysy myös räätälöityjä matkoja

Lue lisää

Valokuvauskurssit

Tule oppimaan kuvaamista ammattilaisen johdolla mahtaviin kuvauskohteisiin

Lue lisää