fbpx
Close X
Maakotka Utajärvi
PIILOKOJUT

Maakotka

Luontoelämys vailla vertaa!

Uljas maakotka on upea lintu, etenkin läheltä katsottuna. Luonnossa maakotkaa pääsee harvoin ihailemaan läheltä, mutta piilokoju antaa mahdollisuuden siihen! Komean maakotkan näkeminen ja kuvaaminen on aina hieno luontokokemus.

Ota hienot toimintakuvat pitkäaikaisella kotkapaikallamme Utajärvellä

Maakotkan lentokuvien ja taistelukuvien kuvaamiseen Utajärvi on ykkönen! Tänne saapuvat matkailijat ympäri maailman syksyisin ja talvisin kuvaamaan uljasta maakotkaa ja niiden tappeluita. Suomeksi linnun nimi on vähättelevä, mutta englanninkielinen nimi Golden Eagle, kultainen kotka, tai ruotsinkielinen nimi Kungsörn, kuningaskotka, kuvaa tätä komeaa lintua jo paremmin!

Olemme ruokkineet maakotkia Utajärven kotkapaikallamme jo vuodesta 2005 lähtien. Talvella parhaina päivinä kotkia saattaa vierailla ruokinnalla jopa 10 eri yksilöä! Useat kotkat ja niiden vuorovaikutus keskenään ovatkin mielenkiintoista kuvattavaa. Mitä enemmän kotkia on paikalla, sitä enemmän on myös tapahtumia.

Maakotkien lisäksi ruokintapaikalla käy muuttoaikaan myös merikotkia. Merikotkat vierailevat lähinnä lokakuulta tammikuun alkuun ja jälleen uudelleen keväällä maaliskuussa.

Maakotkien kuvaussesonki kestää aina syyskuun alusta maaliskuun loppuun!

Katso Utajärven piilokojuista otettuja kuvia Flickr-galleriastamme!

Katso hinnat kuvien alta tai varaa suoraan verkkokaupastamme.

Finnaturen vuokrattavat piilokojut

Meillä on kotkakuvauspaikalla kaksi erilaista piilokojua. Uusi luksuskoju, joka on pääsääntöisesti ulkomaalaisten ryhmien käytössä sekä kaksi omatoimikuvaajille vuokrattavaa piilokojua.

Vuokrattavien kojujen varustus vastaa normaalia kotkakojutasoa Suomessa. Toisessa kojussa on istumalaveri, toisessa toimistotuolit. Kuula/videopäät kiinnitetään kiinteään kuvaushyllyyn tai voit käyttää myös hernepussia. Korkeudeltaan kojut ovat matalia, joten seisomakorkeutta ei ole. Vuokrattavissa kojuissa on kaasulämmittimet sisällä sekä yhteinen eteinen, jossa sijaitsee perinteinen puucee. Kuvausmahdollisuudet ja taustat ovat luksuskojusta ja vuokrattavista kojuista samanlaiset.

170 € / henkilö / päivä

Jos menet kojulle ensimmäistä kertaa, perimme ensimmäisestä käyntikerrasta 75 € opastus- ja perehdyttämismaksun. Maksu on varauskohtainen.

Tarjous – 560 € / neljä kuvauspäivää / henkilö (jolloin kojupäivän hinnaksi jää vain 140 € /hlö).

Käytä kaikki neljä kuvauspäivää itse tai voit myös jakaa ostetut kuvauspäivät kaverin kanssa (eli tarjouspaketti voi olla myös kaksi kojupäivää kahdelle hengelle)! Hinta sisältää myös ensimmäisen päivän perehdytyksen ja luonnollisen syötin. Tarjouspaketin voit ostaa suoraan verkkokaupastamme. Sovi tarkat kojupäivät toimiston kanssa!

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten ja Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n jäsenille -10% alennus normaalihintaisista kojuista ja kursseista. Kotkakojulla alennus koskee yhden kuvauspäivän hintaa.

Huomaa, että piilokojut voit maksaa myös Edenredilläeazybreakilla, ePassilla ja Smartumilla! Ota yhteyttä toimistoomme, jos haluat käyttää virkistysetuja kojumaksuihin. Muista myös 10 kojulipun pakettimme!

Varaa kotkakoju sähköpostitse osoitteesta info@finnature.fi tai puhelimitse 045-129 4264

Finnaturen luksuskoju

Vuonna 2017 rakennettu luksuskojumme on piilokojujen aatelia. Kojussa on tehokas kaasulämmitin, jonka palamisreaktio tapahtuu kojun ulkopuolella, seisomakorkeus sekä erittäin mukavat toimistotuolit, joissa päivä kuluu kuin siivillä. Lisäksi kojussa on erillinen kuivakäymälä.

Uuteen kojuumme mahtuu kerrallaan kuusi kuvaajaa ja Finnaturen opas. Jokaisella kuvaajalla on kaksi kuvausaukkoa käytössään. Kamera kiinnitetään pultilla liukuvaan kamera-alustaan, jonka korkeutta voi säätää.

Tähän kojujen businessluokkaan pääset osallistumalla Finnaturen kuvauskursseille! Voit myös varata piilokojun kaveriporukalle hintaan 215 € / kuvaaja/päivä, kun ryhmässä on 4-6 valokuvaajaa.

Ei pelkästään maakotkia!

Kotkia odotellessa on mukava kuvata piilokojujen edessä ruokinnalla käyviä pikkulintuja, näin aika ei käy pitkäksi. Olemme valinneet hyvät istumaoksat ja kelot rekvisiitaksi linnuille.

Paikalla käy mm. oravia, töyhtö-, hömö-, tali- ja sinitiaisia, sekä närhiä, harakoita, variksia, korppeja. Tikoista paikalla vierailevat käpytikat, palokärjet ja harmaapäätikat.

Syksyisin kuvaajaa viihdyttävät varpushaukat – nuoret varpushaukat kisailevat närhien kanssa kojujemme edustalla ja niiden nopeita pyrähdyksiä on hauskaa kuvata! Vanhan varpushaukan osuessa paikalle näyttää nuorten lintujen taitolento kömpelöltä ja kalpenee kokeneemman linnun nopeudelle.

Satunnaisesti paikalla vierailee myös kanahaukka sekä nisäkkäistä kettu. Onpa paikalla vieraillut tunturihaukka ja ahmakin!

Kuvat matalasta kuvakulmasta

Piilokojumme sijaitsevat metsässä olevan kallioisen aukion reunassa, joten näkyvyys on hyvä. Kuvaussuunnan taustalla on havumetsää, joka on talvisin lumipeitteinen ja kuurainen. Pitkä etäisyys metsään luo kuviin kauniit taustat ja kuvauspaikan avoimuus antaa hyvät mahdollisuudet lentokuviin!

Kotkien kuvaussyötit kiinnitetään loivan kallion päälle, joten kotkia pääsee kuvaamaan mukavasti matalasta kuvakulmasta. Kuvauspaikallamme on myötävalo.

Talvisin maisema on luminen. Syksyisin somistamme paikan hehkumaan syksyn väreihin: maaruska loistaa syys-lokakuussa kasvillisuuden ollessa värikkäimmillään.

Kotkakuvausta syyskuulta maaliskuun loppuun

Aloitamme maakotkien ruokinnan vuosittain syyskuussa, ja ensimmäiset kotkat alkavat vierailla paikalla jo syyskuun aikana. Kotkien kuvaaminen onnistuu syyskuulta maaliskuulle, mutta hirvenmetsästyksen aloituspäiviä kannattaa välttää, sillä tällöin kotkat löytävät reilusti ravintoa myös luonnosta. Kuvaamaan pääsee toki hirvenmetsästyksen aikaankin, mutta suosittelemme 2 viikon taukoa hirvenmetsästyksen alkuun, kun ruokaa maastossa on paljon. Kysy lisää toimistoltamme.

Syksy on hyvää aikaa kotkakuvaukseen. Kun ruska hehkuu keltaisen ja punaisen eri sävyissä, saa varmasti massasta erottuvat kuvat. Syksyn erikoisuus on myös närhien kanssa kisailevat varpushaukat, jotka viihdyttävät kuvaajia läpi pitkän kuvauspäivän.

Sydäntalvella valoa on vain lyhyen aikaa, joten kojupäivä on silloin lyhyt. Toisaalta kotkat kerääntyvät ruokailemaan päivän ollessa lyhimmillään ja haaskalla saattaakin olla ruuhkaa. Kun useampi kotka kerääntyy samalle paikalle, kuvaajat innostuvat tulevista taisteluista.

Helmi-maaliskuussa valoa riittää hyvin lentokuviin, ja reviiripari häätää muut kotkat pois reviiriltään. Myötävalossa kovakaan kevään valo ei häiritse kuvaajaa.

Suositeltavat varusteet kotkakojuillemme

Kaikki polttovälit 70-800 mm ovat käyttökelpoisia ja eri objektiiveilla saat erilaisia kuvia! Etäisyys kotkiin vaihtelee 20-500 m välillä. Kojun edustan ruokinnalla käyvät linnut, joiden koko vaihtelee tiaisesta palokärkeen, tulevat vain muutaman metrin päähän kojuista.

Kotka on suuri lintu, jonka koko muuttuu paljon siipien avautuessa. Alle 300 mm objektiivit ovat hyviä maisemallisiin kuviin. Toimintakuviin, joissa kotkalla tai kahdella on siivet auki, sopivat hyvin 200-400 mm objektiivit, lentokuviin parhaita ovat yleensä 300-500 mm ja potretteihin yli 500 mm objektiivit. Mitä enemmän millejä, sitä lähemmäs linnut tulevat, mutta toisaalta, sitä helpommin siivet katkeavat lento- ja taistelukuvissa.

Huom. Objektiivia ei saa ottaa pois kuvausaukosta eli sitä ei voi vaihtaa kuvauspäivän aikana.

Kojuihin tarvitset oman video/kuulapään.

Vaatetuksen osalta kannattaa huomioida, että kojut ovat aamulla kylmät/viileät, mutta lämpenevät päivän edetessä. Mukana kannattaa siis olla lämmintä vaatetta. Väljät vaatteet ovat suositeltavia, koska päivä istutaan paikoillaan. Kojun lattiat ovat usein viileämmät, joten suosittelemme ottamaan villasukat mukaan, vaikka kojuilla onkin tossuja.

Varaa kotkakojut suoraan toimistoltamme

Varaa kotkakoju sähköpostitse osoitteesta info@finnature.fi tai puhelimitse 045-129 4264. Kun varaat kuvauskojun, saat toimistoltamme ohjeistuksen kotkien kuvaamiseen! Tarjouspaketin voit ostaa suoraan verkkokaupastamme. Tässäkin tapauksessa kuvauspäivät tulee sopia suoraan toimiston kanssa.

Huomaa, että piilokojut voit maksaa myös Edenredilläeazybreakilla, ePassilla ja Smartumilla!

Teeri

Teeren kuvaus sekä vasta- että myötävalo kojuista

Lue lisää

Suokukko

Suokukkokojuistamme kuvaat soidinta ja tunnelmallisia vastavalokuvia mukavasti

Lue lisää

Huuhkaja ja kanahaukka

Metsäkojumme tähtilajit ovat harvoin kuvatut huuhkaja ja kanahaukka

Lue lisää

Kuvausmatkat

Järjestämme upeita kuvausmatkoja ulkomaille - kysy myös räätälöityjä matkoja!

Lue lisää

Valokuvauskurssit

Tule oppimaan kuvaamista ammattilaisen johdolla mahtaviin kuvauskohteisiin

Lue lisää